Intern werken als salarisadministrateur of voor een extern payroll kantoor: dit zijn de verschillen
Als salarisadministrateur zijn er grofweg twee opties: je kunt intern werken bij een organisatie of werken voor een extern bureau dat salarisadministatie verzorgt voor bedrijven. Wat leuker is of beter bij je past is natuurlijk afhankelijk van jou als persoon, je ambities en wat je zoekt in een baan. We sommen de voor- en nadelen van beide opties voor je op zodat je een beter beeld krijgt van wat beter past bij jou.
Werken als salarisadministrateur binnen een organisatie
Wanneer je intern werkt als salarisadministrateur betekent dit dat je de salarissen verwerkt van je collega’s. Je ziet iedere maand dezelfde namen voorbij komen op de loonlijst, waar je ook een gezicht bij hebt. Collega’s komen regelmatig binnenlopen wanneer ze een vraag hebben over hun loonstrook en je kent alle bijzonderheden. Dat geeft een band en maakt het werk heel persoonlijk.
Daarnaast is er veel tijd voor procesoptimalisatie. Anders dan bij een payroll kantoor hoef je namelijk niet ieder gewerkt uur te kunnen verantwoorden op een factuur. Dat geeft doorgaans meer ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. Het feit dat je geen tijd hoeft te schrijven, betekent ook dat je zonder schroom een complexe uitzoekklus op het gebied van salarisadministratie kan oppakken. Zeker wanneer het optimaliseren van processen of diep in ingewikkelde casussen duiken iets is wat je leuk vindt, past het intern werken voor een organisatie wellicht beter bij jou als salarisadministrateur.
Wat zou je kunnen ervaren als nadelen wanneer je intern werkt?
Zeker in grotere organisaties is het zo dat er een strikte scheiding is tussen de HR administratie en de salarisadministratie. Dit betekent dat jij je als salarisadministrateur hoofdzakelijk bezighoudt met de salarisverwerking en dat hier weinig tot geen HR taken bij komen kijken die op het snijvlak HR en SA liggen. Ook heb je vaak te maken met één cao (in sommige organisaties werken ze wel met meerdere cao’s of bedrijfsregelingen), waardoor er zich minder bijzonderheden en afwisseling in arbeidsvoorwaarden voordoen in je werk als interne salarisadministrateur dan wanneer je werkt voor een extern bureau.
Werken als salarisadministrateur voor een payroll kantoor
Het werk als salarisadministrateur voor een extern payroll kantoor, zoals een accountantskantoor, een specialistisch salarisadministratiekantoor of een payroll bureau dat ook nog eigen HR & payroll software ontwikkelt en in de markt zet, zoals bijvoorbeeld ADP, kenmerkt zich juist door zijn diversiteit. Je werkt voor verschillende klanten en cao’s, met allemaal hun eigen bijzonderheden. Ook komen er vaker vragen bij je die overlap hebben met HR administratie. Denk hierbij aan het opstellen en verwerken van arbeidscontracten, werkgeversverklaringen en het registreren van verlof. Je hebt hier als salarisadministrateur een adviserende rol voor veel van je klanten. Denk hierbij aan het inschalen van medewerkers of over langdurig verzuim en wetswijzigingen. Bovendien onderhoud je als een soort accountmanager contacten met veel verschillende klanten, wat een plus is wanneer je houdt van telefonisch en per email communiceren en via deze weg relaties wilt opbouwen met veel verschillende personen.
De verschillen wanneer je werkt als externe salarisadministrateur ten opzichte van intern
Het feit dat je als salarisadministrateur voor een externe organisatie werkt met verschillende klanten heeft ook een keerzijde. We noemden het aan het begin van het artikel al even, maar ieder uur dat je werkt moet in principe declarabel zijn. Dat wil zeggen dat je deze aan de klant moet kunnen factureren. In de praktijk kan dit betekenen dat wanneer je tegen een probleem aanloopt, bijvoorbeeld een niet goed ingericht systeem, je hier minder tijd aan kunt besteden dan wanneer je intern werkt voor een organisatie.
Indien de klant niet wil betalen voor het (optimaal) oplossen van het probleem, wordt er van je verwacht dat je met een snellere tussenoplossing werkt. Er is dus minder ruimte en tijd voor procesoptimalisatie.
Daarnaast ben je continu aan het schakelen tussen je klanten en je kent de mensen die je verloont niet. Sommige salarisadministrateurs vinden daarom dat het werken voor een payroll kantoor minder diepgang biedt dan intern werken bij een organisatie.
Welke aspecten van beide opties beter bij jou passen is dus heel persoonlijk. Hecht je meer waarde aan procesoptimalisatie en vind je het prettig om wat meer diepgaande relaties op te bouwen, dan kan het zijn dat intern werken als salarisadministrateur beter bij jou past. Houd je daarentegen van veel afwisseling, adviseer je graag en vind je HR administratie heel leuk, dan past werken voor een payroll kantoor of accountantskantoor wellicht beter bij je. Twijfel je nog? Wij staan altijd open voor een vrijblijvend adviesgesprek!