088 408 6789

Waarom salarisadministrateurs meer verdienen dan vergelijkbaar opgeleide professionals

Salarisadministrateurs zijn in de basis (financieel)-administratief medewerkers, opererend binnen een rol op het snijvlak van HR en Finance. Toch verdienen salarisadministrateurs, meestal opgeleid op mbo-niveau aangevuld met een specifieke (PDL of VPS) opleiding binnen salarisadministratie, doorgaans een brutoloon dat ver boven het gemiddelde ligt van een op vergelijkbaar niveau opgeleide HR of Finance professional. En hoewel plezier in je werk voorop staat, is de beloning die je ervoor ontvangt ook een belangrijke factor in je baan- en carrièrekeuze. Wij leggen je in dit artikel uit waarom salarisadministrateurs gemiddeld meer verdienen dan vergelijkbaar opgeleide professionals. 

Salarisadministrateurs zijn schaars

Salarisadministrateurs zijn uiterst schaars, ongeacht hun ervaringsniveau. Dit heeft verschillende redenen, waaronder het feit dat salarisadministratie een absolute niche is. Er bestaat geen opleidingsaanbod richting salarisadministratie in de vorm van een gerichte Mbo of Hbo-opleiding salarisadministratie waarvoor scholieren kiezen direct na het algemeen middelbaar onderwijs. Mede daardoor zijn er niet veel mensen die uiteindelijk het vak leren. Bovendien, als salarisadministrateurs eenmaal werken in het vakgebied, dan blijven ze gemiddeld 9 tot 10 jaar werkzaam bij eenzelfde werkgever. Er zijn daardoor weinig baanwissels. Daarnaast is het voor ervaren salarisadministrateurs aantrekkelijk om als zzp’er aan de slag te gaan. Er is werk in overvloed en men kan vaak kiezen uit de beste inhoud van de opdracht tegen een interessant uurtarief. Doordat salarisadministrateurs zo schaars zijn en de vraag zo hoog, gaat automatisch het salaris van een salarisadministrateur omhoog

Salarisadministrateurs hebben unieke kennis

Zoals hierboven genoemd zijn salarisadministrateurs schaars, onder andere omdat het vakgebied dus relatief onbekend is onder scholieren en studenten, maar ook onder professionals. Het zijn meestal Finance of HR-professionals die ‘toevalligerwijs’ gaandeweg hun loopbaan in contact komen met het vakgebied salarisadministratie. Doordat het vak salarisadministratie zich weliswaar bevindt op het snijvlak van Finance en HR, maar echt een specialistische niche is, vereist het altijd bijscholing van deze professionals om als salarisadministrateur aan het werk te gaan. Er is slechts een kleine groep die dan kiest voor het leren van het vak. Om salarissen correct te kunnen berekenen, zien salarisadministrateurs toe op de juiste toepassing van alle geldende wet- en regelgeving en de inrichting van al deze regels in het systeem. Hiervoor moet een salarisadministrateur altijd volledig up-to-date zijn qua kennis. Dit betreft specialistische en schaarse kennis, waarover de HR en finance collega’s doorgaans niet beschikken. Dit maakt dat deze kennis waardevol en uniek is voor een bedrijf en salarisadministrateurs ook meer verdienen dan opgeleiden van vergelijkbaar niveau.

Salarisadministrateurs zijn onmisbaar

De belangrijke rol van een salarisadministrateur binnen een organisatie zorgt ervoor dat hij of zij onmisbaar is voor een bedrijf. Salarisadministrateurs houden zich bezig met het verwerken van de administratie rondom de uitbetaling van het loon aan werknemers én geven direct of indirect opdracht tot de daadwerkelijke betaling. Hiernaast is de salarisadministrateur het aanspreekpunt voor alle salaris gerelateerde vraagstukken van medewerkers en management. Het spreekt voor zich dat wanneer de salarisadministrateur uitvalt en hierdoor de kennis en kunde ontbreekt om tijdig en correct de lonen van de medewerkers te betalen, de organisatie acuut een groot probleem heeft en vraagt om een directe oplossing. Ter vergelijk, wanneer de debiteuren- of crediteurenadministrateur of de HR officer plotseling uitvalt, is dit heel vervelend, maar kan een arbeidsovereenkomst voor een nieuwe collega wellicht iets later worden opgesteld. Hetzelfde geldt voor het betalen of uitsturen van een factuur. Een maand geen salarissen uitbetalen, is uiteraard echter geen optie.

De schaarste, de unieke kennis van de salarisadministrateur én de belangrijke rol van een salarisadministrateur binnen een organisatie zorgen ervoor dat een salarisadministrateur doorgaans meer verdient dan een Finance of HR-professional van vergelijkbaar opgeleid niveau.

Wat verdient een salarisadministrateur?

Binnen salarisadministratie zijn er verschillende carrièrestappen, afhankelijk van je achtergrond, ervaring en ontwikkeling. Maar wat verdient een salarisadministrateur precies? Beginnende salarisadministrateurs starten als junior en verdienen tussen de € 2.200 en € 2.800 bruto op basis van een fulltime dienstverband en kunnen na geruime tijd doorstromen naar een salaris van € 2.800 en € 3.700. Ervaren salarisadministrateurs, ook wel senior salarisadministrateurs genoemd, verdienen tussen de € 3.600 en € 4.800 bruto. Voor het hoogste niveau binnen salarisadministratie bestaan verschillende benamingen, zoals ‘hoofd salarisadministratie’ of ‘manager salarisadministratie’, en gaat gepaard met een bruto maandsalaris van tussen de € 4.000 en € 5.400. Bovendien komen daar vaak nog bonussen en winstuitkeringen bovenop, afhankelijk van de sector en het bedrijf. Zo betalen chemische en logistieke sectoren bijvoorbeeld relatief hogere lonen voor de functie salarisadministrateur dan andere branches.

Solliciteren als salarisadministrateur

Lijkt het je leuk om als salarisadministrateur aan de slag te gaan of heb je nog een paar vragen? Wij zijn er om jou te helpen de juiste keuze te maken. Bekijk nu onze vacatures binnen salarisadministratie of vraag een gratis en vrijblijvend job consult aan met een van onze adviseurs. 

frame
frame