088 408 6789

Learning & development binnen salarisadministratie

Salarisadministratie is een vakgebied dat zich de laatste jaren steeds meer heeft ontwikkeld. In een markt waar de vraag naar salarisadministrateurs het aanbod overtreft, vraagt het vakgebied ook nog eens om de voortdurende ontwikkeling van vaardigheden en kennis van de gevestigde salarisadministrateurs. Zonder het vakgebied in oude stijl te kort te doen, betreffen de werkzaamheden immers allang niet meer enkel zorgen voor het correct muteren en een tijdige juiste salarisbetaling. Het adviseren van het management en optreden als afdeling overschrijdend aanspreekpunt, denken in processen en de optimalisatie hiervan, net als software optimaal voor je laten werken, zijn in toenemende mate belangrijk. Waarbij het voortdurend op de hoogte blijven van de wijzigende wet- en regelgeving en de toepassing hiervan binnen de eigen organisatie uiteraard ongewijzigd essentieel blijven. Dit maakt de functie van salarisadministrateur steeds interessanter, de salarisadministrateur wordt op verschillende manieren uitgedaagd. Voldoende uitdaging en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen binnen jouw vakgebied zijn belangrijke factoren voor uiteindelijke baantevredenheid. Maar wat zijn de doorgroeimogelijkheden eigenlijk binnen salarisadministratie en hoe kun je deze stappen maken? Wij leggen het je hier allemaal uit!

Carrièreperspectief van een salarisadministrateur

Binnen salarisadministratie heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Aan het begin van je carrière start je als junior salarisadministrateur, waarbij de taken nog relatief beperkt zijn tot bijvoorbeeld het invoeren van bepaalde mutaties en deeltaken, zoals het uitvoeren van de reiskostenvergoeding of het afhandelen van een ander type declaraties. Naarmate je meer ervaring en kennis opdoet, kun je doorgroeien naar medior en uiteindelijk naar senior salarisadministrateur. Elke stap omhoog gaat gepaard met complexere administratieve en/of advies vraagstukken en meer verantwoordelijkheden. Als medior salarisadministrateur of ‘payroll officer’ ontwikkel je je tot een vak volwassen, allround uitvoerend salarisadministrateur. Als senior salarisadministrateur of ‘payroll specialist’ focus je je naast de operatie, ook op optimalisatie, advies en projecten. Naast de groei naar medior of senior, kun je bovendien de uitdaging vinden in het aansturen van een team van salarisadministrateurs. Een leidinggevende functie vraagt weer andere vaardigheden, maar je blijft wel in contact met het werk van salarisadministratie. Wie geen leidinggevende ambities heeft, maar wel op andere wijze zichzelf wil uitdagen, kan er ook voor kiezen om als zelfstandige of in de detachering aan de slag te gaan. Dit geeft veel afwisseling, nieuwe situaties en doorgaans meer vrijheid. Een zijstap naar PSA (personeels- en salarisadministratie) voor verbreding is tegenwoordig minder gangbaar, maar ook een optie. Daarnaast is er de mogelijkheid om te specialiseren als compensation & benefits expert. Deze functie biedt andere mogelijkheden en vraagt om andere skills, omdat je onder andere moet onderhandelen met ondernemingsraden en vakbonden en vaker nog dan in de rol van salarisadministrateur, moet schakelen met overheidsinstanties, belasting consulenten of payroll providers.

Hoe kan je de stap maken naar salarisadministrateur vanuit een andere functie?

Salarisadministrateurs zijn in de basis administratief medewerkers, opererend binnen een specialistische rol op het snijvlak van HR en finance. Deze vakgebieden bieden daarom een goede basis om de stap te maken naar salarisadministratie. Een veelgevraagd diploma bij functies in salarisadministratie is het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL).  Dit is een kort durende opleiding op mbo 4 niveau die op verschillende onderwijsinstellingen in Nederland wordt aangeboden. PDL bestaat uit 3 modules, Loonheffingen niveau 4, Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 4 en Personeel Organisatie & Communicatie niveau 4. Als je nog geen ervaring hebt als administratief medewerker, wordt geadviseerd om voorafgaand een diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL), Praktijkdiploma Boekhouden of Moderne Bedrijfsadministratie te halen. BKL is een kortdurende opleiding op mbo 3 niveau en bestaat uit twee modules, Loonheffingen niveau 3 en Arbeidsrecht & sociale zekerheid niveau 3. Na het behalen van BKL kun je aan de slag als startend of junior salarisadministrateur.

Wanneer je je verder wilt specialiseren, dan is de Vakopleiding Payroll Services (VPS) een goede vervolgstap. Deze opleiding biedt meer verdieping op hbo-niveau en stelt je in staat nog beter te schakelen met andere relevante afdelingen. Behalve dat VPS ten opzichte van PDL zorgt voor een behoorlijke verdieping in de onderwerpen Loonheffingen, Arbeidsrecht en sociale zekerheid, biedt VPS ook meer specialisatie op de gebieden Personeel & organisatie en Communicatie. Deze worden, anders dan bij PDL, in de VPS opleiding aangeboden als los van elkaar staande volwaardige modules op niveau 5. Salarisspecialisten in het bezit van VPS groeien doorgaans door in een Senior Payroll rol waarin advies en processen standaard onderdeel van de functie zijn. Ook voor een leidinggevende functie als Teamleider Payroll of Manager Salarisadministratie is VPS niveau de norm.

Salarisadministrateurs moeten voortdurend bijscholen

Voor een salarisprofessional is niet alleen het verkrijgen van vakkennis van belang, maar vooral ook het onderhouden en updaten van die kennis. Dit komt doordat het vakgebied continu in beweging is. Salarisadministrateurs moeten voortdurend bijscholen om te beschikken over de juiste kennis en zo te kunnen zorgen voor correcte implementatie van gewijzigde wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de werkkostenregeling (WKR) en de AVG in 2020. Dit heeft invloed gehad op de werkzaamheden en processen binnen salarisadministratie. Om die reden is het belangrijk dat salarisadministrateurs voortdurend bijleren. Diverse opleiders bieden (online) opleidingen, trainingen en seminars voor salarisprofessionals, waarbij de trainers ook zelf in de praktijk werken.

Bovendien zorgt de automatisering van verschillende processen ervoor dat de rol als salarisadministrateur verschuift van uitvoerend naar adviserend. Daardoor worden vaardigheden, zoals communicatie en kennis van andere afdelingen, steeds belangrijker. Goede soft skills zijn nu eerder regel, dan uitzondering bij een functie als salarisadministrateur. Ontwikkeling in deze vaardigheden wordt daarom ook steeds belangrijker.

Solliciteren als salarisadministrateur

Lijkt het je leuk om als salarisadministrateur aan de slag te gaan, een volgende stap te maken in je payroll loopbaan of heb je vragen? Wij zijn er om jou te helpen de juiste keuze te maken. Bekijk nu onze vacatures binnen salarisadministratie of vraag een gratis en vrijblijvend job consult aan met een van onze consultants.

frame
frame