Moet ik wel of niet mijn VPS behalen als salarisadministrateur?
Regelmatig krijgen wij de vraag van salarisadministrateurs of VPS, de Vakopleiding Payroll Services, wel of niet vereist of aan te raden is voor een bepaalde functie. Daarop is niet een eenduidig antwoord te geven. De opleiding, waarin je als salarisadministrateur bepaalde competenties verder ontwikkelt en kennis uitbreidt, is zelden een vereiste. Er zijn echter enkele belangrijke argumenten waarom je als salarisadministrateur wel je VPS zou behalen. We nemen ze graag met je door en geven daarbij ons advies.
Wat is een VPS opleiding?
De Vakopleiding Payroll Services geeft verdieping in je kennis van loonadministratie. Tegelijkertijd zorgt de opleiding juist voor verbreding van jouw kennis, door in te gaan op de disciplines waarmee je als salarisadministrateur veel te maken hebt binnen een organisatie. De opleiding duurt 9 maanden en is verdeeld in 4 modules waarbij je dieper ingaat op fiscaliteit, arbeidsrecht, sociale zekerheid en communicatie. Je ontwikkelt competenties waarmee je uitstekend functioneert als spil tussen HR, salarisadministratie en de financiële afdeling. Door deze opleiding kan je nog professioneler te werk gaan in jouw baan als salarisadministrateur.
Voor wie is VPS bedoeld?
VPS is bij uitstek geschikt voor de salarisadministrateur die ambitieus is en graag bezig is met complexere vraagstukken. Je bent communicatief vaardig en wilt mee in de voortdurende optimalisatie van automatisering. Ook fungeer je graag als adviseur. Je wilt een stapje hogerop klimmen en jezelf nog professioneler profileren. Jij wilt je onderscheiden van de oude stijl als salarisadministrateur. Je hebt in het verleden de opleiding PDL (Praktijkdiploma Loonadministratie) gevolgd en je bent hongerig naar meer. Je wilt niet alleen meer weten over salarisadministratie, maar ook over HRM, de administratieve organisatie, financiële administratie, accounting en budgettering.
De voordelen van het behalen van je VPS
VPS helpt je competenties en kennis te ontwikkelen, dankzij onder andere de module communicatie en modules gericht op finance, HR en procesoptimalisatie. Hiermee is het als payroll professional makkelijker om afdeling overschrijdend te denken en te werken.
Met een voltooide opleiding VPS laat jij aantoonbaar zien dat je een hoog kennis- en ambitieniveau hebt. Dit kan jou onderscheiden van andere werkenden in deze branche. Het staat goed op je CV. Hierdoor heb je dus automatisch een stapje voor in het werkveld. Behalve kennis en ambitie, wordt het VPS diploma door Recruiters van een organisatie vaak ook gezien als bewijs dat je adviesvaardig en communicatief vaardig bent. Dit zijn eigenschappen die in toenemende mate worden gevraagd vanuit opdrachtgevers voor bepaalde functies binnen salarisadministratie.
Wanneer je twijfels over het wel of niet behalen van je VPS als salarisadministrateur, kunnen wij aanraden dit wel te doen. Alhoewel het absoluut geen vereiste is; je kunt ook zeker beschikken over de persoonskenmerken en kennis die gekoppeld worden aan de opleiding, wanneer je niet in het bezit bent van VPS; kan VPS nét het verschil maken op het moment dat er puur op basis van CV een kandidatenselectie wordt gemaakt voor een vaste of interim payroll functie. Het is een nuttige toevoeging aan je CV en het kan dienen als een graadmeter van je ontwikkelingsmogelijkheden en ambitieniveau als salarisadministrateur.