088 408 6789

Waarop selecteren bij de werving van een nieuwe salarisadministrateur?

Bij het werven van nieuw personeel hoort natuurlijk een functieprofiel. Bij werving van een salarisadministrateur worden kennis van specifieke salarissoftware en ervaring binnen een bepaalde branche of met een bepaalde cao dan al makkelijk criteria waarop kandidaten worden geselecteerd. Het ligt wellicht voor de hand hierop te focussen, zeker wanneer de nood op de afdeling hoog is en de gedachte heerst dat dít de benodigde basis is om de nieuwe payroll specialist snel zelfstandig mee te laten draaien in het team. Maar beperk je je hiermee niet te veel? En waar let je op bij het werven van een salarisadministrateur als je wilt focussen op talent in plaats van bestaande kennis?

De moderne salarisadministrateur

Eerder schreven we al over hoe de moderne salarisadministrateur zich onderscheidt van de traditionele en waarom steeds meer organisaties bij InterimWorX aankloppen met de vraag voor een kandidaat met een dergelijk profiel. Kortgezegd kenmerkt deze zich veelal door communicatieve vaardigheden, denken in processen en in staat zijn om bruggen te slaan tussen verschillende afdelingen.

Belangrijke vaardigheden in een tijd waar de salarisadministratie steeds verder geautomatiseerd wordt en je op andere vlakken dan louter kennis en ervaring het verschil kunt maken als salarisadministrateur. Ook in het wervingsproces vraagt dit om een veranderde focus. Want alhoewel bepaalde kennis en ervaring uiteraard basisvereisten blijven, loop je als recruiter of Manager Salarisadministratie het gevaar om een goede kandidaat voor de functie over het hoofd te zien door je hierop blind te staren.

Selecteren op talent versus kennis en ervaring

Wat is dan dat ‘talent’ in een salarisadministrateur en hoe herken je het wanneer je niet selecteert op bepaalde kennis? Marco, medeoprichter van salarissoftwarebedrijf HR2Day en opdrachtgever  van InterimWorX, kijkt bij het werven van personeel eigenlijk nooit naar iemands ervaring en CV, maar vindt dat het vooral draait om de juiste klik en het type persoon dat moet passen bij zijn organisatie. In een interview zei hij ons daarover het volgende:

“Ik vind het prijzenswaardig als een salarisadministrateur in gesprek gaat met een klant. Je kunt kennis van een bepaald cao hebben, maar uiteindelijk kun je ook een cao op meerdere manieren interpreteren. Ik ben op zoek naar een salarisadministrateur die wet- en regelgeving niet klakkeloos overneemt ‘op de manier waarop we het altijd hebben gedaan’, maar juist naar iemand die zelf op onderzoek uit gaat in de sector. Zijn er organisaties die er op een andere manier mee omspringen dan wij en kunnen we daarvan leren? Of dat hij erover in gesprek gaat met de branchevereniging. Dan kom je zoveel stappen verder.”

Hoe herken je talent in een salarisadministrateur?

Het stellen van de ‘waarom’ vraag lijkt dus centraal te staan en dat is iets wat in een sollicitatiegesprek duidelijk naar voren kan komen. Marco: “Als iemand in een sollicitatiegesprek helemaal geen vragen heeft, is dat voor mij altijd een reden om iemand af te wijzen.” Je kunt in een sollicitatiegesprek toetsen of iemand geneigd zal zijn een opvatting links en rechts te toetsen, om over afdelingen heen te communiceren. Iemand die zelf een mening vormt en de salarisadministratie beter weet te organiseren, die niet zonder kritisch te zijn zaken doorvoert maar zich actief bemoeit met beleid. “Dát is de nieuwe generatie salarisadministrateurs”, zegt Marco erover.

Het devies lijkt dus te zijn om je niet blind te staren op ervaring en reeds bewezen vaardigheden. Het karakter en talent van je nieuwe salarisadministrateur zijn minstens zo belangrijk bij het vinden van een payroll specialist die past binnen een moderne organisatie en het bedrijf vooruit zal helpen.

De beste resources in salarisadministratie en Human Resources

InterimWorX heeft bijna 20 jaar expertise in werving & selectie, detachering en interim management binnen de vakgebieden salarisadministratie en HR. Wij kijken verder dan kennis en ervaring alleen.

Ben jij op zoek naar talent wiens kennis, ontwikkelmogelijkheden én persoonlijkheid passen bij de aard en doelstellingen van jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend (advies)gesprek, InterimWorX leert jou en de organisatie graag kennen!

frame
frame