088 408 6789

Waarom wel of niet NIRPA registratie als salarisprofessional?

NIRPA strijdt al jaren voor meer erkenning van de branche en de activiteiten van een salarisprofessional. Een NIRPA-registratie toont dat de salarisprofessional op de hoogte is van de actuele wet- en regelgeving en is bovendien een keurmerk dat toont dat de salarisverwerking op een kundige en juridisch correcte basis wordt uitgevoerd. Ben jij salarisadministrateur en vraag je je af of een NIRPA-registratie voor jou waardevol is? Wij geven onze visie hierop in dit artikel.

Aantoonbaar gekwalificeerd bij NIRPA

Een NIRPA-registratie is niet wettelijk verplicht voor salarisprofessionals. Het zijn doorgaans dan ook de hoog gemotiveerde professionals die zich hiervoor inschrijven. Daarbij wordt certificering ook steeds iets bekender. Ook voor internationale klanten en organisaties. Hierdoor hebben salarisadministrateurs met een NIRPA-registratie soms een streepje voor. Ook als het straks misschien economisch minder gaat. Het idee is dat een werkgever dan namelijk eerder kiest voor iemand met een titel zoals RSa of RPP. Je laat hiermee zien dat je je vakkennis hebt bijgehouden. Ook het aantal jaren van een registratie kan een voorsprong bieden op de arbeidsmarkt. De ervaring van InterimWorX is dat organisaties voor vaste vacatures voor salarisadministrateur doorgaans nog niet vragen om een NIRPA-registratie. Voor interim functies voor salarisadministrateur, wordt de NIRPA-certificering, zowel door InterimWorX zelf als door onze opdrachtgevers, al wel duidelijk beschouwd als een kwaliteitskeurmerk.

Jezelf blijven ontwikkelen als salarisadministrateur

Zoals binnen ieder vakgebied is het ook als salarisprofessional belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. De salarisbranche is zeer veranderlijk, door wisseling in wetgeving maar ook door ontwikkelingen zoals automatisering. Op de hoogte blijven is dan ook essentieel. Voor werkgevers is een NIRPA-registratie vaak een teken dat de salarisprofessional op de hoogte is van trends en ontwikkelingen en weet hoe zijn werkwijze hierop kan worden aangepast. Hierbij is een kanttekening op zijn plaats; het niet hebben van een NIRPA-certificering betekent niet dat een salarisadministrateur vanzelfsprekend minder recente kennis heeft. Er zijn nog altijd vele salarisprofessionals in Nederland die zich jaarlijks bijscholen, zonder geregistreerd te zijn.

NIRPA-registratie behalen

De registratie van NIRPA vindt plaats in het Register Salarisadministrateur op RSa-PDL-niveau en het Register Payroll Professional (RPP-VPS-niveau). Dit gebeurt op basis van behaalde diploma’s en jaarlijkse Permanente Educatie (PE). Hierdoor blijven salarisprofessionals op de hoogte van kennis en vaardigheden voor het uitoefenen van het vak.

Aantal behaalde PE-punten RSa

Als RSa moet je een bepaald aantal punten halen voor de Permanente Educatie. Dit komt neer op 180 punten. Voor een RPP komt dit neer op 220 punten. NIRPA kent 10 tot 15 punten toe per effectief studie uur bij een geaccrediteerde opleiding. Bij NIRPA kan men zelf geen opleidingen doen.

Collectieve NIRPA-registratie

Wanneer jij je inschrijft in het NIRPA register van alle salarisprofessionals binnen een organisatie dan is er sprake van een collectieve NIRPA-registratie. Alle werknemers houden zich dus bezig met salarisadministratie of salarisadvies om hun kennis bij te spijkeren door permanente educatie. Deze kwaliteitswaarborg kan een belangrijke aanbeveling zijn voor afnemers van payroll diensten om voor een NIRPA gecertificeerde organisatie te kiezen.

EVC branchestandaard

Werk je al lang in het vakgebied payroll, maar heb je geen specifiek vakdiploma zoals PDL of VPS? Dan kan je je kennis en vaardigheden extern en onafhankelijk toetsen op basis van het beroepscompetentieprofiel van NIRPA. Je moet hiervoor een ervaren professional zijn met minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring.

Het behalen van een NIRPA-registratie als salarisprofessional is dus absoluut geen must maar toont wel een bepaalde toewijding en professionaliteit. Als je jezelf wilt onderscheiden binnen het salarisvak kan het behalen van de NIRPA-registratie dus een positieve invloed hebben op jouw carrière als salarisprofessional.

frame
frame