088 408 6789

Hoe word je international payroll specialist?

Ben jij salarisadministrateur en denk jij er wel eens over na om international payroll specialist te worden? Er zijn steeds meer bedrijven die zich wereldwijd vestigen en werknemers in verschillende landen hebben. Zodoende is er momenteel sprake van een groeiende vraag naar international payroll specialisten in Nederland. Internationale payroll kan een stuk complexer zijn dan de Nederlandse payroll. Zo verschillen de loonwetgeving en belastingregels bijvoorbeeld per land. Om een bekwame internationale salaris specialist te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. We nemen deze stappen graag met je door en geven daarbij ons advies.

Wet- en regelgeving van verschillende landen en internationale belastingen

De wet- en regelgeving op het gebied van belastingen, sociale zekerheid, arbeidsrecht, valuta en rapportagevereisten zijn per land verschillend. Zo heeft elk land bijvoorbeeld een eigen belastingwetgeving. Dit betekent dat het belastingtarief, de belastingschijven en de berekening van belastingen verschillen per land. Dit geldt ook voor het arbeidsrecht: elk land heeft zijn eigen arbeidswetgeving, zoals het minimumloon, de werkuren en de regels rondom vakantie en ziekteverlof. Hetzelfde gaat op voor het socialezekerheidsstelsel, de valuta en de rapportagevereisten voor de salarisadministratie. Dit kan onder meer betrekking hebben op het rapporteren van belastingen en socialezekerheidsbijdragen, het bijhouden van loonadministratiegegevens en het indienen van rapporten bij lokale autoriteiten.

Samenvattend: waar je als salarisadministrateur enkel kennis hoeft te hebben van de wet- en regelgeving voor salarisadministratie in Nederland, daar moet je als international payroll professional kennis hebben van de wet- en regelgeving van uiteenlopende landen. Dat roept de vraag op hoe je al deze kennis opdoet en hoe je up-to-date blijft over de veranderende wet- en regelgeving van verschillende landen?

Volg een opleiding of training

Er zijn verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar die gericht zijn op internationale payroll. Deze cursussen kunnen helpen om kennis op te doen over internationale payroll en om up-to-date te blijven over de veranderende wet- en regelgeving. Wanneer je overweegt om je verder te ontwikkelen als international payroll specialist, dan zijn er verschillende opleidingen en trainingen die je kunt volgen. Drie van die opleidingen zijn specifiek gericht op internationale salarisadministratie, namelijk de:

1. International Payroll Professional (IPP) van de Global Payroll Association

De International Payroll Professional (IPP) opleiding is een erkende opleiding van de Global Payroll Association (GPA) en is gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de salarisadministratie in een internationale omgeving te beheren. De opleiding omvat onderwerpen zoals internationale loonwetgeving, belastingen en sociale zekerheid.

2. Certified Payroll Professional (CPP) van de American Payroll Association

De Certified Payroll Professional (CPP) opleiding is gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de salarisadministratie in een internationale omgeving te beheren. De opleiding omvat onderwerpen zoals internationale belastingen, wetgeving en compliance.

3. Payroll Management Programme van de Chartered Institute of Payroll Professionals

Het Payroll Management Programme van de Chartered Institute of Payroll Professionals (CIPP) is gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de salarisadministratie in een internationale omgeving te beheren. De opleiding omvat onderwerpen zoals internationale payrollwetgeving en -regelgeving.

Naast deze drie opleidingen kun je ook nog een opleiding volgen aan de International Association for Human Resource Information Management (IHRIM). Deze opleiding biedt een breed scala aan opleidingen en trainingen op het gebied van HR en payroll, waaronder cursussen gericht op internationale payroll.

Leer om te gaan met salarisadministratie software die veel gebruikt worden bij internationale payroll in Nederland

Een andere manier om internationale payroll vaardigheden te ontwikkelen is het gebruik van de juiste (internationale) payroll software. Er zijn verschillende payroll softwareprogramma’s beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van de salarisadministratie van verschillende landen.

Net als voor de Nederlandse salarisadministratie zijn er verschillende payroll software-oplossingen beschikbaar. Het is belangrijk om te leren omgaan met payroll software die specifiek is ontworpen voor internationale payroll en die de complexiteit van meerdere belasting- en socialezekerheidsregelingen aankan. De vier meest gebruikte payroll software voor internationale bedrijven in Nederland zijn:

1. Nmbrs: een cloud-gebaseerde payroll en HR software-oplossing die speciaal is ontworpen voor internationale bedrijven in Nederland. Het biedt functies voor payroll management, zoals salarisadministratie, rapportage en compliance-ondersteuning.

2. ADP GlobalView Payroll: een payroll software-oplossingen die is ontworpen om de complexiteit van meerdere belasting- en socialezekerheidsregelingen aan te kunnen en ook functies zoals rapportage, analyse en compliance-ondersteuning biedt.

3. ADP Streamline: ontworpen voor organisaties die payroll-processen in meerdere landen willen beheren. Het biedt een geconsolideerde weergave van alle payroll-activiteiten en helpt bij het voldoen aan lokale regelgeving.

4. ADP Celergo: een platform voor de verwerking van salarisadministratie voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn en helpt bij het stroomlijnen van complexe payroll-processen over de hele wereld. ADP Celergo ondersteunt payroll in meer dan 140 landen, biedt real-time zichtbaarheid van salarisgegevens en rapportages.

5. SAP SuccessFactors:  een cloud-gebaseerde HR- en payroll software-oplossing die uitgebreide mogelijkheden voor payroll management biedt, inclusief internationale payroll management en reporting.

6. Exact Globe Next: een ERP (Enterprise Resource Planning) software-oplossing die ook payroll management ondersteunt. Het wordt bij internationale bedrijven in Nederland gebruikt vanwege de uitgebreide functies voor internationale payroll en de ondersteuning voor meerdere talen en valuta’s.

Ben je op zoek naar een interim international payroll professional of zoek je interim opdrachten als interim payroll specialist?

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jou als interim international payroll specialist of met welke opdrachtgevers wij samen werken? Of wil je graag in gesprek met InterimWorX over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend (advies)gesprek. InterimWorX leert jou graag kennen!

 

frame
frame